Tips & adviezen

Heeft u recht op toeslagen?

Heeft u recht op toeslagen?

Heeft u een zorgverzekering, huurwoning en/of kinderen? Dan kunt u, als uw inkomen of het gezamenlijk inkomen van u en uw toeslagpartner niet te hoog is, recht hebben op een bijdrage in de kosten van uw zorgverzekering, huur en/of kinderopvang. Zo'n bijdrage heet in belastingtermen een toeslag. Veel mensen met een laag of middeninkomen vragen een toeslag niet aan uit angst om de toeslag later terug te moeten betalen. Zonde om dat geld te laten liggen, vinden wij. Voor al die mensen hebben wij in dit artikel twee tips.

Bron: Belastingdienst/FFP


Soorten toeslagen

Er bestaan vier soorten toeslagen: 

  • zorgtoeslag; een bijdrage in de kosten van uw zorgverzekering
  • huurtoeslag; een bijdrage in de huurkosten van uw woning
  • kinderopvangtoeslag; een bijdrage in de kosten van kinderopvang
  • kindgebonden budget; een bijdrage in de kosten van uw kinderen

     

Belangrijkste aandachtspunten 

Om te bepalen of u recht heeft op toeslagen en/of om altijd het juiste voorschotbedrag aan te vragen zijn er diverse vraag- en aandachtspunten:

  • Heeft u een toeslagpartner? Lees het gelijknamige artikel
  • Wat is uw inkomen, en het inkomen van uw eventuele toeslagpartner, voor de toeslagen?
  • Wijzigt er iets in uw persoonlijke (woon)situatie? Gaat u bijvoorbeeld trouwen of verhuizen?
  • Wijzigt er iets in uw inkomen of dat van uw toeslagpartner?
     

Deze punten kunnen invloed hebben op de hoogte van uw toeslag(en). Het is belangrijk dat u of uw belastingadviseur deze wijziging(en) aan de Belastingdienst doorgeeft. De Belastingdienst krijgt deze gegevens niet automatisch. U bent zelf verantwoordelijk voor het doorgeven van de juiste actuele gegevens. Zo ontvangt u altijd de juiste toeslag en voorkomt u dat u later toeslag(en) moet terugbetalen.
 

Onze twee tips

  1. Zet de ontvangen toeslagbedragen apart op een spaarrekening. Zo heeft u het geld gereserveerd voor het geval dat u achteraf (een deel van) de toeslag moet terugbetalen;
  2. Nog beter is om de toeslag pas aan te vragen nadat voor het betreffende belastingjaar uw jaarinkomen bekend is op basis van de aangifte inkomstenbelasting of de jaaropgave(n) die u heeft ontvangen. Toeslagen, met uitzondering van kinderopvangtoeslag, moet u normaliter aanvragen vóór 1 september van het jaar volgend op het betreffende belastingjaar.

     

Heeft u recht op toeslagen?

Vraagt u zich af of u recht heeft op één of meerdere toeslagen? Of wilt u dat wij uw toeslagen aanvragen, wijzigen of stopzetten? Neem dan tijdig contact met ons op. Als u een toeslag wilt ontvangen, moet u die zelf - of uw belastingconsulent - vaak eenmalig aanvragen bij de Belastingdienst Toeslagen. Alleen het kindgebonden budget hoeft u meestal niet zelf aan te vragen.
 

Vraag uw toeslag(en) tijdig aan!

Voor 2020 kunt u dus nog toeslag(en) aanvragen tot 1 september 2021. Vul in de aanvraag uw inkomen 2020, en dat van uw eventuele toeslagpartner, volgens uw aangifte inkomstenbelasting 2020 in.
 

Hulp nodig? 

Vraagt u zich af of u recht heeft op één of meerdere toeslagen? Of wilt u dat wij uw toeslag(en) aanvragen, wijzigen of stopzetten? Neem dan contact met ons op.
 





Vragen of opmerkingen over dit artikel? Laat het weten.


Typ bovenstaande code over.
Terug naar overzicht