Tips & adviezen

Voorkomen is beter dan genezen

Voorkomen is beter dan genezen

Soms kom ik in de praktijk een situatie tegen waarbij ik denk “Waarom ben je niet eerder gekomen, dat had zo veel ellende bespaard”. En omdat voorkomen beter is dan genezen, wil ik dit praktijkvoorbeeld graag met u delen. De namen heb ik verzonnen, het verhaal niet. Dit verhaal staat in mijn column in De Teylinger, editie week 6 - 2018. Mijn voornemen is elke vier weken iets van mijn/onze praktijkervaringen met u te delen. 

Afbeelding: FFP



 

 

Na het overlijden van Piet werd ik gebeld door zijn vrouw Tinie met de vraag of ik haar financiële toekomst in kaart kon brengen. Zo gezegd zo gedaan, samen met haar ben ik de toekomstige inkomsten en uitgaven in kaart gaan brengen. Voor het overlijden van Piet hadden ze het financieel goed; beiden een baan met een WIA-uitkering, een mooie auto voor de deur en gelukkig in hun huurhuis. Geen vuiltje aan de lucht. Totdat Piet ongeneeslijk ziek werd en Tinie er binnen korte tijd alleen voor stond. Dat bracht bij haar de vraag: “Hoe gaat het nu verder, wat moet ik doen?”

Tinie had zich nooit bemoeid met de financiën en dacht dat alles wel goed geregeld was. Ze wilde weten wat er zou veranderen nu ze er alleen voor stond. De uitkomst van mijn onderzoek was voor haar een schok. De auto bleek op afbetaling, de huurprijs net boven de huurgrens en dus vrije sector, het inkomen  daalde met zowat € 2000, omdat er geen pensioen over de WIA-uitkering werd opgebouwd. Na betaling van de huur was er nauwelijks geld over voor de vaste lasten en geen geld meer voor de boodschappen, kleding en vakantie. De onrust van Tinie bleek dan ook volkomen terecht en ik had een uitdaging, wat kon ik nog adviseren om te zorgen dat Tinie het kon redden.

We zijn nu een tijdje verder en het nodige is gebeurd. De uitgaven zijn in kaart gebracht, waardoor er inzicht is gekomen. De grote dure auto is verkocht, de lening is afbetaald, alle abonnementen zijn opgezegd en aan de verhuurder is verzocht de huur te verlagen. Er wordt gezocht naar een goedkopere woning, er wordt bespaard op de boodschappen en ….. de situatie is niet rooskleurig, maar doordat Tinie snel inzicht kreeg en direct ging bezuinigen, hebben we voorkomen dat Tinie in de schulden komt. 

Natuurlijk was het beter geweest als we elkaar eerder hadden gesproken bijvoorbeeld toen Piet de WIA in ging. Dan hadden we eerder gezien dat er bij een overlijden financiële problemen zouden ontstaan en hadden we daar actie op kunnen nemen. Dat zou een betere investering zijn geweest die zich had terugbetaald. 

Nu is het zo het is. 
Dit voorbeeld maakte weer duidelijk dat een verandering in de persoonlijke situatie, zoals het krijgen van een uitkering, een nieuwe woning, samenwonen, e.d. altijd een goed moment is om te kijken wat de gevolgen voor de toekomst zijn.


José Kattenberg-Zuidhoek FFP
 

Uw financieel planner

Een gecertificeerd financieel planner met het FFP-Keurmerk is een objectieve professional die maar één belang vooropstelt: uw belang en indien van toepassing, dat van uw partner. In een persoonlijk adviestraject helpt hij of zij u bij het in kaart brengen van uw financiële situatie nu en in de toekomst. Dit leidt tot een persoonlijk financieel plan dat uitgaat van úw wensen en mogelijkheden. Zo weet u zeker dat u geen kansen mist of risico’s over het hoofd ziet.

Als gecertificeerd financieel planners kunnen wij u inzicht geven in uw financiële situatie. Met meer dan 20 jaar ervaring krijgt u altijd persoonlijk, gericht advies. Maak nu een afspraak. U bent van harte welkom in één van ons kantoren.





Vragen of opmerkingen over dit artikel? Laat het weten.


Typ bovenstaande code over.
Terug naar overzicht