Tips & adviezen

Scheiden en de eigen woning

Scheiden en de eigen woning

Gemiddeld scheiden jaarlijks tussen de 30.000 en 35.000 stellen en gaan zo’n 60.000 samenwoners uit elkaar. In plaats van een gezamenlijke toekomst krijg je beiden weer een eigen doel, ook financieel.

Bron en foto: FFP



Verdelen van bezitting en schuld

Door een scheiding wordt een huishouden in twee delen opgeknipt. Ben je in gemeenschap van goederen getrouwd, dan worden het vermogen en de schulden fiftyfifty verdeeld. Ook de woning die jullie samen hebben gekocht plus de hypotheekschuld. Ben je op huwelijkse voorwaarden getrouwd, dan bepalen die afspraken de verdeling van jullie bezittingen. Je kunt hierover echter andere afspraken laten vastleggen in het echtscheidingsconvenant.
 

Verdelen eigen woning

De gezamenlijke woning is bij een scheiding nogal eens een struikelblok. Misschien wil jij de woning verkopen, maar je partner in de woning blijven wonen. Is de woning gemeenschappelijk bezit, dan moeten beide partners toestemming geven voor verkoop. De partner die de woning wil behouden, moet de hypotheeklening volledig overnemen en de ex-partner bij een overwaarde uitkopen. Dit kan door het inbrengen van eigen geld, of door een hypotheek. Hiervoor sluit je een tweede of een nieuwe hypotheek af. De partner die de woning overneemt, moet bij het verhogen van de hypotheek aan de huidige hypotheekregels voldoen. De overdracht van de gezamenlijke woning kan meestal volledig zonder heffing van overdrachtsbelasting.

Lukt het niet om de schuld van je partner over te nemen? Kijk ook naar creatieve oplossingen om de woning te behouden. Wellicht kan een verdeling op maat er voor zorgen dat een van beiden het huis kan behouden. Ook kan een schenking of een tijdelijke lening van ouders het uitkopen van je ex-partner alsnog mogelijk maken. Voor een hypotheek met Nationale Hypotheek Garantie (NHG), geldt een speciale regeling bij scheiding.

In het jaar van scheiding eindigt het fiscale partnerschap. In dat jaar mag je nog de gemeenschappelijke bestanddelen, zoals het inkomen uit eigen woning, vrij aan elkaar toerekenen. Hierdoor kunnen jullie fiscaal zo voordelig mogelijk gebruikmaken van de hypotheekrenteaftrek.
 

Ontslag hoofdelijkheid hypotheek

Als één van de partners in de woning blijft wonen, zal deze normaliter de hypothecaire lening overnemen. Bij het afsluiten van de hypotheek zijn jullie door de geldverstrekker ieder hoofdelijk aansprakelijk gesteld voor het betalen van de maandelijkse hypotheeklasten. Bij verdeling van de woning, zal je van deze hoofdelijke aansprakelijkheid af willen. Zeker als je uit de woning vertrekt en op termijn een andere woning wilt kopen is het goed te weten dat het proces om de hoofdelijke aansprakelijkheid op te heffen even duurt. Zolang je nog hoofdelijk aansprakelijk bent voor de ‘oude’ lening, kun je meestal geen nieuwe lening aangaan. Houd ook rekening met de kosten van ontslag uit de hoofdelijke aansprakelijkheid.

Wil jij ook een goede afwikkeling van je echtscheiding? Een gecertificeerd financieel planner kan u hiermee helpen. Neem vrijblijvend contact met ons op.
 





Vragen of opmerkingen over dit artikel? Laat het weten.


Typ bovenstaande code over.
Terug naar overzicht