Tips & adviezen

Nog tot eind 2014 besparen op schenkbelasting

Nog tot eind 2014 besparen op schenkbelasting

Minister Dijsselbloem heeft aangegeven dat de verruiming van de schenkingsvrijstelling van maximaal € 100.000 stopt op 31 december 2014. Maak nu het nog kan slim gebruik van de verruimde maatregelen. We leggen u uit hoe u dit aanpakt.
 


Tot € 100.000 belastingvrij schenken aan een familielid of derden
Om een 'kickstart' te geven aan de woningmarkt, zoals minister Dijsselbloem aangaf, zijn de maatregelen rondom schenkbelasting verruimd van 1 oktober 2013 tot 31 december 2014. Dit geldt specifiek voor het schenken van een bedrag tot € 100.000. De regeling is hoofdzakelijk van toepassing wanneer degene die het bedrag ontvangt dit bedrag gebruikt ten bate van zijn of haar koopwoning.

Voorbeeld: vermogen van € 400.000
Stel, u heeft een vermogen van € 400.000 welke u niet gebruikt voor uw eigen levensonderhoud. U overweegt om hiermee een gebaar richting uw kinderen of een vriend(in) te maken. Eén of meer van uw kinderen is bijvoorbeeld eigenaar van een koopwoning.

Tot € 100.000 belastingvrij schenken per kind
U kunt dan tot € 100.000 per kind schenken, indien uw kind dit bedrag vervolgens gebruikt voor het aflossen van de hypotheek of (bijvoorbeeld) een verbouwing. Dit bedrag is dan belastingvrij te schenken. U en uw kinderen komen daarmee namelijk in aanmerking voor de verhoogde vrijstelling voor schenkbelasting. Hier zijn wel enkele voorwaarden aan verbonden.

Vriend(in) of kennis: niet alleen vrijstelling voor uw kinderen
De maatregelen gelden niet alleen voor uw kinderen. U kunt ook tot € 100.000 schenken aan een vriend(in) of kennis, ook wanneer deze de leeftijd van 40 jaar reeds is gepasseerd. De keuze is aan u, de schenker. Lees verder over de voorwaarden omtrent deze regeling.

Uitgangspunten voor de verruimde schenkingsvrijstelling tot eind 2014
Het bedrag dat belastingvrij geschonken kan worden, conform de huidige regels rondom schenkbelasting, is afhankelijk van enkele uitgangspunten. Lees over deze uitgangspunten verder in ons opvolgende artikel, waarin we de uitgangspunten omtrent schenkbelasting anno 2014 verder toelichten.

Bespaar op verschillende fronten door dit jaar nog te schenken!
Aangezien de verruiming niet meer geldt in 2015, kunt u uw voordeel doen met het schenken van een bedrag tot € 100.000 per familielid of derden tot eind 2014. Zoals in de uitgangspunten is aangegeven: aan een vriend aan wie u eerder € 20.000 heeft geschonken, bijvoorbeeld in 2005, kunt u dus nog tot eind 2014 € 80.000 schenken zonder dat daar belasting over betaald hoeft te worden. Dit kan met een aantal fiscale voordelen.

Maak gebruik van de fiscale voordelen
De volgende fiscale voordelen zijn mogelijk omtrent schenkingsrecht anno 2014. Vraag hiernaar bij uw adviseur:
 • Besparing toekomstige erfbelasting
  Kind/partner: maximaal 20%
  Kleinkind: maximaal 36%
  Overigen: maximaal 40%
 • Besparing box 3 heffing (jaarlijks 1,2%) voor de schenker
 • Mogelijke verlaging toekomstige AWBZ bijdrage
 • Verlaging lasten bij ontvanger in geval van aflossing

Overige vragen voor uw adviseur
Enkele uitgangspunten kunt u het beste voorleggen aan uw adviseur:
 • Niet alle financiële instellingen staan volledige boetevrije aflossing van dit schenkingsbedrag toe.
 • U mag deze tijdelijk verruimde vrijstelling niet splitsen of verdelen over meerdere jaren – deze vrijstelling geldt voor één kalenderjaar.
 • Wanneer de eigen woning in huwelijkse gemeenschap valt en één van de partners ontvangt de schenking, dan krijgt deze partner een economisch belang voor het bedrag dat die partner heeft besteed aan de woning of aflossing van de eigenwoningschuld. Dit kan u voorkomen door schenking te verdelen over beide partners (dus ook schenken aan uw schoonzoon of uw schoondochter, als zij dat willen).

Behartigt Belastica al uw fiscale zaken? Bel dan Peter of José voor een informatief gesprek over de mogelijkheden. Indien we nog geen kennis gemaakt hebben, kijken we uiteraard uit naar uw bericht of telefoontje om toelichting te geven over dit onderwerp.

Houd rekening met de uitgangspunten voor schenkbelasting en vraag indien nodig om advies
Komt uw situatie (deels) overeen met de voorbeelden? Heeft u meer vragen over de regels rondom schenkbelasting in 2014 en 2015? Lees hier meer over alle aandachtspunten waar u rekening mee dient te houden in het geval van schenkbelasting. U kunt ook altijd contact met één van onze adviseurs bij Belastica opnemen voor een vrijblijvend en persoonlijk gesprek omtrent uw situatie en mogelijkheden.Vragen of opmerkingen over dit artikel? Laat het weten.


Typ bovenstaande code over.
Terug naar overzicht