Tips & adviezen

Het veranderde landschap voor ondernemers in 2024

Het veranderde landschap voor ondernemers in 2024

Waarmee heb je als ondernemer in 2024 allemaal te maken? Welke zaken zijn de afgelopen tijd veranderd en wat staat er allemaal nog te gebeuren? Hoe kun je zelf de kapitein op je schip zijn?

Bron en foto: FFPAls ondernemer met een eenmanszaak, vof of maatschap lijkt het allemaal zo eenvoudig. Je runt je onderneming, je neemt geld op om privé van te leven, je investeert wat en je betaalt ieder jaar braaf je inkomstenbelasting. Zijn er echter dingen die je moet weten? Jazeker, er zijn dingen gewijzigd in de zelfstandigenaftrek, de MKB-winstvrijstelling, de fiscale oudedagsreserve (FOR) en het ‘pensioen’.
 

Zelfstandigenaftrek lager

Allereerst is er de zelfstandigenaftrek. Als je aan het urencriterium voldoet, mag je jaarlijks een bepaald bedrag aftrekken van je winst. Over dat bedrag betaal je dus geen inkomstenbelasting echter het is niet meer wat het is geweest: jaarlijks wordt dit verlaagd. Voor belastingjaar 2024 is dat nog maar 3.750 euro. Volgend jaar is dat nog maar 2.470 euro, in 2026 1.200 euro en in 2027 nog maar 900 euro, zo is de verwachting. Is dat alles?  Nee, er is ook nog de MKB-winstvrijstelling.
 

MKB-winstvrijstelling

Als ondernemer voor de inkomstenbelasting mag je namelijk nog een deel van je resultaat buiten de belastingheffing houden. In 2024 is dat 13,31% van je winst na zelfstandigenaftrek. Dat was in voorgaande jaren 14%. Dus ook hier wordt er gezaagd aan de tafelpoten van je onderneming. Er zit nog een ander belangrijk punt in: het belastbare winstbedrag dat na aftrek MKB-winstvrijstelling overblijft mag alleen tegen het lage inkomstenbelastingtarief van 36,97% worden afgetrokken. Wat betekent dat? Als je belastbare winst hoger is dan 75.518 euro (de schijfgrens in 2024) dan betaal je over het meerdere 49,50% belasting. Ook al ligt je winst boven die schijfgrens, je aftrek zal altijd tegen 36,97% zijn en niet tegen het hogere tarief van 49,50%. Je voordeel is dus op twee manieren minder: een lagere vrijstelling (13,31%) en een lager tarief (36,97%) voor de aftrek.
 

Is het dan alleen negatief?

Nee, er is ook een lichtpuntje. En dat heeft te maken met je pensioen. Als ondernemer had je vroeger de mogelijkheid om ‘pensioen’ op te bouwen door te ‘doteren aan de FOR’, kortgezegd kwam het erop neer dat je belastingaftrek kreeg door in je boekhouding met bedragen te schuiven zonder dat er echt geld aan te pas kwam. Je bouwde geen echte pensioenvoorziening. Dat is vanaf vorig jaar anders: de jaarruimteaftrek is verruimd. Je mag relatief veel geld opzij zetten als lijfrente en daarvoor belastingaftrek benutten. Een echt potje met geld dus, dat ook nog eens kan renderen in de tijd. De jaarruimteaftrek mag maximaal 30% van jouw pensioengevend inkomen zijn en qua bedrag mag je in 2024 maximaal 36.077 euro aftrekken van je belastbaar inkomen.
 

Conclusie

Het belastingvoordeel van de zelfstandig ondernemer is verder afgenomen in 2024 en de verwachting is dat dit nog doorgaat in de komende jaren. Mogelijk dat in jouw situatie, als jouw onderneming veel winst maakt, de belastingheffing via een BV voordeliger uitpakt?! In beide gevallen heb je als ondernemer nu meer mogelijkheden om middels de verruimde jaarruimte belastingaftrek te benutten voor later. 
 

Meer weten? 

Een gecertificeerd financieel planner met het CFP-keurmerk, zoals José Kattenberg-Zuidhoek of Peter Duijnhoven, kan jou helpen meer inzicht te geven in deze nieuwe ontwikkelingen voor jouw specifieke situatie en jouw vragen beantwoorden.
 

Vragen of opmerkingen over dit artikel? Laat het weten.


Typ bovenstaande code over.
Terug naar overzicht