Tips & adviezen

Vijf tips om financiële rust te bereiken

Vijf tips om financiële rust te bereiken

Uit onderzoek blijkt dat mensen over gezondere financiën beschikken na een crisis als zij  een financieel plan hebben. Financiële planning laat zich samenvatten als rust in je hoofd over je financiën. Maar ook: het werken aan je wensen en doelen op de korte en langere termijn. Hierbij vijf tips om financiële rust te bereiken.

Bron en foto: FFP1. Financieel inzicht en overzicht

Zorg dat je beschikt over financieel inzicht en overzicht. Hiermee krijg je in beeld alle inkomsten, uitgaven, bezittingen en schulden plus de financiële producten zoals hypotheek, verzekeringen en pensioenproducten. Weet dat je zonder financieel inzicht en overzicht niet in staat bent om je financiën goed te regelen, laat staan dat je deze kunt afstemmen op je wensen en doelen op de korte-, middellange- en lange termijn.
 

2. Financiële buffer

Zorg voor een gezonde financiële buffer. De grootte hiervan hangt af van jouw persoonlijke situatie. De vuistregel van een gezonde financiële buffer is minimaal drie netto maandsalarissen. Deze buffer is om onverwachte kosten op te vangen, zoals een kapotte auto, wasmachine of andere calamiteiten. Zo voorkom je dat bij tegenslag je geld moet lenen of gebruiken dat bestemd is om je doelen te bereiken, zoals bijvoorbeeld op termijn minder gaan werken.

Een financiële buffer kun je opbouwen door bijvoorbeeld 10 procent van je netto-inkomen automatisch apart te zetten. De ervaring leert dat de meeste mensen prima kunnen rondkomen van 90 procent van hun netto-inkomen en de 10 procent niet of nauwelijks missen.
 

3. Gezonde financiële positie

Zorg dat je beschikt over een gezonde financiële positie. Om dit te bereiken zul je maandelijks minder geld moeten uitgeven dan er binnenkomt. Ook is het verstandig niet rood te staan en geen consumptieve kredieten of andere financiële leningen af te sluiten.
 

4. Financieel vooruitkijken

Zorg dat je je wensen, doelen en dromen voor nu en de toekomst kent en stem je financiën hierop af. Bekijk regelmatig of je op koers ligt om je doelen te realiseren. Voortaan neem je dan financiële beslissingen welke bijdragen aan een gezonde financiële positie en het bereiken van je doelen.
 

5. Passende financiële producten

Je beschikt over producten die passen bij je wensen, doelen en dromen, je financiële positie, ervaring en je risicobereidheid. Mogelijk kun je geld besparen op je huidige financiële producten of hier meer rendement uit halen. Denk hierbij aan het omzetten van de hypotheek en verzekeringen en door naast je spaarrekening ook een beleggingsrekening te openen.

Het voordeel van een gezonde financiële situatie is dat je niet wakker hoeft te liggen van je financiën. Dit kan namelijk leiden tot stress en gezondheidsklachten, met alle gevolgen van dien. Verder hoef je door gezonde financiën niet bang te zijn dat je onvoldoende geld hebt om in je levensonderhoud te voorzien. Bovendien weet je dat je goed verzekerd bent tegen de financiële gevolgen van arbeidsongeschiktheid, ontslag, echtscheiding, overlijden of een financiële crisis.

Wil jij ook goed financieel voorbereid zijn op de toekomst? Neem dan contact met ons op.
 

Vragen of opmerkingen over dit artikel? Laat het weten.


Typ bovenstaande code over.
Terug naar overzicht