Tips & adviezen

De coronacrisis heeft de wereld op zijn kop gezet

De coronacrisis heeft de wereld op zijn kop gezet

Onderzoek van bureau MarketResponse komt met opmerkelijke resultaten. Wat heeft deze pandemie ons gebracht? In ieder geval zijn Nederlanders meer gaan nadenken over hun financiële toekomst. En ruim een kwart gelooft dat met het maken van een financieel plan de gewenste toekomst behaald kan worden.

Bron en foto: FFP



Toekomstplannen

De coronatijd is vooral gebruikt om op te ruimen, zo blijkt uit het onderzoek dat recent is gepubliceerd. Ongeveer een kwart van de mensen is het huis gaan verbouwen, aan een nieuwe hobby begonnen of is de financiële administratie gaan bijwerken. En dan komen er natuurlijk zaken aan het licht.

De helft van de Nederlanders is meer gaan nadenken over de toekomst en daar hoort het aanhouden van een financiële buffer bij. Schokkend is het om te moeten constateren, dat een vijfde van alle ondervraagden vermoedt dat zij hun financiële toekomstdoel niet halen, tenzij ze de loterij winnen.
 

De kracht van een financieel plan

Het is niet de loterij die mensen structureel dichter bij hun financiële doel kan brengen, het is een financieel plan. Het in kaart brengen van je financiële situatie is zo waardevol. Doordat je weet wat je uitgeeft (en waaraan) en wat er maandelijks binnenkomt, weet je precies of je overhoudt of tekort komt. En ook hoeveel.

Als je tekort komt, is het zinvol om te weten waaraan je geld uitgeeft. En kun je uitzoeken of je je uitgaven anders kunt inrichten, waardoor je wél geld overhoudt. Op het moment dat je geld overhoudt, is het belangrijk om te berekenen hoeveel je maandelijks opzij moet zetten om je financiële doel te halen.
 

De juiste navigatie

Als je weet waar je staat en waar je naar toe wilt, dan heb je een prima uitgangspositie om je financiële doelen te bereiken. Als je dit niet weet, hoe kun je dan ooit ergens komen waar je graag wilt zijn?

Een financieel plan is niet alleen je startpunt, maar is meer dan dat. Het is ook een gids om je te begeleiden in de mogelijke wegen naar je doel. Daarbij maakt het financieel plan gebruik van de elementen ‘geld’ en ‘tijd’.

Als je maandelijks 100 euro opzij legt en je financiële doel moet over twee jaar worden bereikt, dan is het logisch, dat dit op basis van die inleg niet veel meer zal zijn dan 24 maanden van 100 euro, dus 2.400 euro. Wie nog veertig jaar van zijn doel afzit en maandelijks 100 euro inlegt, legt in totaal 48.000 euro opzij Dan heb je nog geen rendement gerekend en ook geen inflatie.
 

Het achtste wereldwonder

Einstein had het over het achtste wereldwonder, toen hij het over ‘rente over rente’ had, ook wel compounding genoemd. Als je rendement gaat maken over je rendement exploderen de getallen. Wie 1000 euro belegt tegen een rendement van 5% per jaar, heeft na een jaar 50 euro aan resultaat. In het tweede jaar maakt hij dat rendement niet over 1.000 euro, maar over 1.050 euro. Doe je dit 10 jaar, dan stijgt dit bedrag naar 1.629 euro aan rendement. Doe je dit veertig jaar, dan zit je aan 7.040. Dat is de kracht van compounding. Wie veertig jaar maandelijks 100 euro inlegt tegen een jaarrendement van 5% maakt dus gebruik van dit fenomeen.

Nu heeft de werkelijkheid twee belangrijke hick-ups: het rendement zal nooit ieder jaar gelijk zijn, omdat beleggingen nu eenmaal de neiging hebben wisselende rendementen te hebben, en er is ook nog zoiets als inflatie. De 7.040 euro die hierboven is genoemd zal dus waarschijnlijk een lagere koopkracht hebben dan nu. Anders gezegd: met 7.040 euro kun je nu meer kopen dan met hetzelfde bedrag over 40 jaar, zo nemen we aan.
 

Wat is wijsheid?

In het financiële plan bepaal je samen met een gecertificeerd financieel planner hoe jouw financiële doel er uit ziet. Wanneer dat geld bij elkaar moet zijn gespaard of belegd. Wat je maandelijks kunt missen om geld opzij te zetten om dat doel te bereiken. En welke beleggingen geschikt en passend zijn om in te zetten als vermogensbouwer. Dan hoef je niet meer te hopen op een prijs in de loterij, maar kun je zelf structureel aan je toekomst werken.
 





Vragen of opmerkingen over dit artikel? Laat het weten.


Typ bovenstaande code over.
Terug naar overzicht