Tips & adviezen

Ben jij financieel verbonden met je partner?

Ben jij financieel verbonden met je partner?

Je bent verliefd, je hebt de liefde van je leven gevonden en je wilt samen bouwen aan een toekomst. Een eerste stap is vaak een gezamenlijke woning. Want je wilt eigenlijk wel een fijne plek voor jullie samen. Dit kan een huurwoning zijn, maar nog liever koop je een woning. Natuurlijk heb je een hypotheek nodig, want wie heeft er nu zo opeens een paar ton contant voorhanden? Dan heb je dus opeens samen een huis én een hypotheek. Een stukje bezitting en een schuld.  

Bron: FFP 

Overlijdensrisicoverzekering

In veel gevallen zal je bij het regelen van je hypotheek ook een overlijdensrisicoverzekering afsluiten. Als een van jullie beiden dan iets overkomt, kan met de uitkering uit deze verzekering de hypotheek worden afgelost en zit de nabestaande niet met enorme lasten die misschien alleen, voor degene die achterblijft, niet te dragen zijn.
 

Erft jouw partner wel van jou?

Als één van jullie komt te overlijden, krijgt de ander de woning dan wel? Vaak gaan we hier vanuit, maar dat is niet zo logisch. Heb je geen testament laten opstellen? Dan bepaalt het erfrecht wie jouw erfgenamen zijn en hoeveel zij erven. Als je samenwoont bijvoorbeeld, zullen je ouders (als die nog leven) van je erven. Of anders je broers en zussen. Maar niet automatisch je partner. Daar moet je wel wat voor doen. Bijvoorbeeld: een testament opstellen. Wat je ook kunt doen, is trouwen of een geregistreerd partnerschap aangaan. Daarmee worden heel veel zaken automatisch geregeld en je hebt nog een feestje ook. 
 

En dan krijgen jullie misschien kinderen…

Die kinderen gaan op een gegeven moment naar school. Dit kost geld. Ze gaan op reis, eerst op schoolreisje, dan zelf. En misschien gaan ze wel studeren. Dat hoopt zo’n beetje iedere ouder. Fijn voor het kind om zijn kansen zo groot mogelijk te zien worden, maar ook dat kost geld. En als er kinderen komen, ga je dan beiden minder werken? Kan dat überhaupt bij je werkgever? Of ben je zelfstandig en werk je eigenlijk wel 60 uur per week?
 

Blijven jullie bij elkaar?

Tja, wellicht ontstaat er sleur in het huwelijk. Er dient zich een potentiële partner van buiten aan en het draait uit op een scheiding. Dan moet ‘het samen’ ontbonden worden.
 

Het draait allemaal om beslissingen

Hiervoor beschrijf ik situaties die mensen mee kunnen maken waarin het allemaal draait om het nemen van beslissingen. Van individu met enkelvoudige beslissingen tot een huishouden waar meervoudige besluiten genomen moeten worden. Besluiten met een financiële invalshoek, maar ook beslissingen die juridisch van aard zijn, of sociaal. Het is complex, samen met een partner leven. Hoe kun je nou de juiste stappen zetten als je wilt gaan samenwonen of trouwen? Wat betekent dit bijvoorbeeld als je kinderen krijgt, werkloos of arbeidsongeschikt raakt of komt te overlijden? Hoe kun je het voor jezelf zo goed mogelijk inrichten dat het ‘samen’ geen last wordt maar een lust?

Een gecertificeerd financieel planner met het FFP-Keurmerk is van alle markten thuis. Hij of zij kan je begeleiden op je levenspad, met goede raad en slimme adviezen.

Vragen of opmerkingen over dit artikel? Laat het weten.


Typ bovenstaande code over.
Terug naar overzicht